Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výkup masa:

1. Napevno v živém – dnes výjimečně, příliš subjektivní, srážky na nakrmenost

2. Napevno v mase – hodnotí se opracované čtvrti podle smasitosti se děli do tříd E, A, B, C a protučnělosti 1, 2, 3 (například v roce 2001 samec D = 39,- 1 kg v.ž. a kráva C = 18,- 1 kg v.ž.)

Vady masa

DFD

· tmavé, tuhé, suché

· vzniká při přípravě a ustájení před porážkou, tukových skupin zvířat, kde nebyla vytvořena sociální hiearchie

· dochází k boji na postavení hlavně u býků, který vede k únavě zvířat a odčerpání glykagenu

· maso tmavé lepkavé, rychle podléhá zkáze, nesmí být užito do tepelně opracovaných salámu a vakuově balené

PSE

· bledé, měkké, vodnaté

· vzniká při nakládce, přepravě a před porážkovém ustájení, které představuje pro zvířata velkou změnu režimu, na které reaguje stresem, svalový cukr se rychle rozkládá na kyselinu …….

· nepoužitelné na minutky

· častější u prasat

Předcházení vadám masa

· omezení stresoru, orientovat výběr plemen na odolnější

Ustájení ve výkrmu

Ø volné

Ø celoroštové, na hluboké podestýlce

Ø 10 – 25 kusů v kotci

Žádné komentáře:

Okomentovat