1. Napevno v živém – dnes výjimečně, příliš subjektivní, srážky na nakrmenost
2. Napevno v mase – hodnotí se opracované čtvrti podle smasitosti se děli do tříd E, A, B, C a protučnělosti 1, 2, 3 (například v roce 2001 samec D = 39,- 1 kg v.ž. a kráva C = 18,- 1 kg v.ž.)
Vady masa
DFD
· tmavé, tuhé, suché
· vzniká při přípravě a ustájení před porážkou, tukových skupin zvířat, kde nebyla vytvořena sociální hiearchie
· dochází k boji na postavení hlavně u býků, který vede k únavě zvířat a odčerpání glykagenu
· maso tmavé lepkavé, rychle podléhá zkáze, nesmí být užito do tepelně opracovaných salámu a vakuově balené
PSE
· bledé, měkké, vodnaté
· vzniká při nakládce, přepravě a před porážkovém ustájení, které představuje pro zvířata velkou změnu režimu, na které reaguje stresem, svalový cukr se rychle rozkládá na kyselinu …….
· nepoužitelné na minutky
· častější u prasat
Předcházení vadám masa
· omezení stresoru, orientovat výběr plemen na odolnější
Ustájení ve výkrmu
Ø volné
Ø celoroštové, na hluboké podestýlce
Ø 10 – 25 kusů v kotci
Žádné komentáře:
Okomentovat