Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10.Výkrm skotu

- V ČR zhledem k nemoce BSP a onemocnění slintavkou poklesla spotřeba

hovězího masa ze 30 kg / osobu za rok 89 na 12 kg / osobu za rok 2000

Výhody hovězího masa

  • Méně tuku a energie než vepřové
  • Vysoký obsah esenciálních kyselin, vitaminy skupiny B a železo
  • Nízký obsah sodíku

Činitel ovlivňující tvorbu masa

1. Vnitřní vlivy :

- plemenná příslušnost

- pohlaví samce vyšší intenzita růstu, menší podíl tuku

-individualita zvířete

- zdravotní stav

2. Vnější vlivy:

  • výživa a způsob krmení (dostatek a kvalitní krmivo), vhodné celou dobu zkrmovat stejný typ KD, pro vyšší přírůstek, vetší podíl koncentrovaných krmiv
  • pravidelný řád a klid ve stáji (nepřemisťovat ustálené skupiny zvířat)

Žádné komentáře:

Okomentovat