Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bílkoviny

- důležitý je Kasein, má význam pro výrobu sýru

- laktolbumin = v mlezivu je hodně, období říje, starodojné krávy

- výživa mláďat

Mléčný tuk

- tvoří drobné kapénky (starší krávy menší kapénky)

- krmením ovlivněná barva tuku, karoten – žlutá

Minerální látky

- vápník, fosfor, draslík, chlor

Vady mléka:

a) Změna barvy

- špinavě žlutá – TBC, slintavka

- červená – poranění struku, bakterie, onemocnění sněti slezinné

- modravý nádech – krmení přesličkou a bakterie

b) Změna chuti

- slaná – zánět mléčné žlázy, mlezivo, starodojné krávy

- hořká – zkrmování velkého množství okopanin, vystavení mléka slunečnímu záření

c) Změna vůně

- krmení siláži, rybí moučka, léčiva

d) Viskozita

- způsobena zánětem, slintavka, kulhavka

- mléko je vločkovitě slizké

Žádné komentáře:

Okomentovat