Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PHILLIPSOVA KŘIVKA

PHILLIPSOVA KŘIVKA

• Křivka poprvé sestrojená A. W. Phillipsem, znázorňující substituční vztah mezi nezaměstnaností a inflací. Názor, který se zpočátku utvořil na základě Phillipsovy práce, spočíval v tom, že čím nižší je míra nezaměstnanosti, tím vyšší je míra inflace. V moderní makroekonomii hlavního proudu se klesající Phillipsova křivka se substitučním vztahem všeobecně považuje za platnou pouze v krátkém období; v dlouhém období se soudí, že Phillipsova křivka je svislá na úrovni přirozené míry nezaměstnanosti .

• Substituční vztah mezi inflací a nezaměstnaností zůstává stabilní jen tak dlouho, dokud se nemění setrvačná nebo očekávaná míra inflace. Mění-li se však míra setrvačné inflace, pak se krátkodobá Phillipsova křivka posune. (Samuelson, 1991, s.331)

• Ekonomický vývoj od roku 1970 ve vyspělých zemích pak ve spojení vysoké inflace a vysoké nezaměstnanosti nahlodal přiměřenost krátkodobých Phillipsových křivek jako nástroje pro provádění substituční formy hospodářské politiky (výměna inflace za nezaměstnanost).

2 komentáře:

  1. Chtěla bych zde doplnit, že základem pro vytvoření křivky bylo studium nezaměstnanosti a nominální mzdách ve Velké Británii

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý komentář k PK v knize Živočišné pudy od Akerlofa a Shillera (Argo, 2010)

    OdpovědětVymazat