Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Důchodová politika

Cílem je potlacovat INFLACI bez negativních důsledků pro vývoj HPD a zaměstnanosti. Důchodová politika je politikou zaměrenou na stabilizaci cenové hladiny ovlivňováním vývoje monimálních mezd, zisků a cen vládou. Je považován za účinný nástroj zejména proti inflaci tlačené náklady.

Dlouhodobě je obtížné dosáhnout dlouhodobějšího žádoucího efektu. Zavisí na použité forem, ale i na vztazích mezi vládou, podnikateli a odbory.

Podoby důchodobé politiky :
• Dobrovolná směrnice. Určuje % roční přírůstek nominálních mezd
• Vládní kontroly vývoje mezd a cen
• Daňové regulace vývoje mezd a cen - vyhlášení směrnice určující % vývoj nominálních mezd a platů a na druhé straně postih podnikatelů v případě nedodržení (zvýšení daní, odepřením daň. úlev). Tuto politiku označujeme jako důchodovou politiku založenou na daních.

Je patrné, že důchodová politika zaoženána dodržování dobrovolných směrnic je problematické (je porušováno). V případě vládní kontroly mezd a cen zřejmě převažují dopady na deformaci cen and přínosy spojenými se stabilizací inflace. Poslední princip přináší možnost se negativním důsledkům vyhnout ale nebyl v praxi dlouhodobě poučit.

Důchodová politka patří do oblasti makroekonomických stabilizačních politik usilujících o vytvoření podmínek pro plné využávání zdrojů, která má ekonomika k dispozici bez negativních důsledků inflačních tlaků. Důchodová politika působí na vývoj cen výrobků, služeb a výrobních faktorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat