Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Daň z přidané hodnoty

= je nepřímou daní, tedy daní z prodeje výrobků a služeb. DPH přímo neovl. hospod. podniků. Nevchází do A ani do V. Podniky jsou pouze výběrčími daně, kteří ji odvádějí do st. rozpočtu pomocí fin. úřadů.
Daňovou povinnost je rozdíl mezi DPH na výstupu mínus DPH na vstupu. Plátce odvede fin. úřadu rozdíl. V případě, že výše daně na vstupu je větší, má podnik nárok na vrácení rozdílu. Tento rozdíl se nazývá nadměrný odpočet.
Odpočítávat si daň zaplacenou na vstupu mohou pouze registrovaní plátci DPH. Jestliže odběratel není plátcem DPH, nemůže si odpočítat DPH na vstupu a ta se stává součástí jeho vl. nákladů.

PLÁTCI DPH
Povinnými plátci DPH jsou FO i PO, jejichž obrat za nejbližší tři předcházející po sobě jdoucí kal. měsíce přesáhne částku 750.000 Kč, a to od prvního dne druhého měsíce násl. po měsíci, ve kterém byl obrat překročen. Tyto osoby jsou povinny předložit žádost o registraci podle zákona o správě daní a poplatků nejpozději do 20. dne kal. měsíce násl. měsíce, ve kterém byl obrat překročen.
Obratem jsou příjmy (u JÚ) a výnosy (u PÚ) z dodání zboží, poskytování služeb a převodu práv. Nezahrnují se osvobozené od DPH.
Při zrušení registrace je plátce povinen odvést daň z toho majetku, u kterého uplatnil odpočet daně.

Žádné komentáře:

Okomentovat