Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Parita kupních sil, kurz podle trhu aktiv.

Parita kupních sil, kurz podle trhu aktiv.
parita kupních sil – absolutní verze – zákon jediné ceny – tendence k vyrovnávání cen v mezinár. obchodě na paritu (jedinou cenu vyjádřenou v určité měně). Když bude v USA nějaký výrobek dražší než stejný výrobek v německu s cenou přepočtenou také na dolary, bude docházet k dovozu tohoto statku do USA (sniž. ceny statku v USA, zvyš. ceny v Německu). V praxi se však často měnové kurzy od parity kupních sil zásadně liší. Např. v ČR je kurz PPP 13Kč/USD. Poměr měn. kurzu k paritě se nazývá index ERDI.
28/13 = 2,2. Pokles ERDI bude způsoben rychlejším růstem cen v ČR než v USA nebo poklesem kurzu USD, výsledkem bude oslabení konkurenceschopnosti čes. výrobců v zahr.
Kurz podle trhu aktiv – vyrovnání poptávaného a nabízeného množství domácích a zahraničních fin. aktiv nastolí rovnovážný kurz – neexistují tlaky na změnu kurzu. Pokud se ale např. zvýší výnosnost zahraničních aktiv, vzroste poptávka po nich, růst kurzu zahraniční měny, pokles domácí měny, až do nové rovnovážné úrovně.
Znehodnocení kurzu = depreciace (klesá vnější kupní síla dané měny), zhodnocení kurzu = apreciace. Pokles vnitřní kup. síly – domácí inflace. Podhodnocení nebo nadhodnocení kurzu vůči paritě kupních sil, vůči fundamentálním veličinám (NX, pl.bil,HDP, zaměstnanosti).

Žádné komentáře:

Okomentovat