Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Optimum (rovnováha) spotřebitele a křivka poptávky za předpokladu přímé měřitelnosti užitku

Optimum (rovnováha) spotřebitele a křivka poptávky za předpokladu přímé měřitelnosti užitku.
Užitek jsme schopni vyjádřit v penězích. Tím pádem lze porovnávat užitek a cenu jeho dosažení (cenu statku). MU je klesající, cena statku je konstantní. Tzn. pokud se MU pohybuje nad cenou statku – u prvních spotřebovávaných statků, pro spotřebitele je výhodné pořizovat další statky (každý další statek mu přináší větší užitek, než jsou náklady na jeho získání). Po spotřebování určitého množství statků však MU klesne natolik, že MU=P. Od této chvíle bude s každým dalším statkem MU

Racionálně jednající spotřebitel tedy zvyšuje objem nákupu určitého statku až do bodu, kdy se mezní užitek poslední peněžní jednotky vynaložené na nákup statku 1 rovná meznímu užitku poslední jednotky vynaložené na nákup ostatních statků.
Odvození křivky poptávky – při růstu ceny vede k obnovení optima spotřebitele pokles objemu kupovaného statku. Spotřebitel tedy reaguje na zvýšení ceny snížením popt. množství.
Při poklesu ceny vede k obnovení optima růst objemu nakup. statku. Pro každou úroveň ceny existuje popt. množství odpovídající optimu spotřebitele. Pro křivku poptávky platí, že cena odpovídá meznímu užitku poslední nakupované jednotky statku. Křivka poptávky je proto totožná s křivkou mezního užitku (měřeného v peněžních jednotkách).

Žádné komentáře:

Okomentovat